O viata mai sigur cu ajutorul ignifugarii!
Ignifugarea se realizeaza prin acoperirea unui material combustibil (lemnos sau textil), cu substante ignifuge pentru a-i spori rezistenta la aprindere in caz de incendiu. Prin acest tratament nu se exclude aprinderea si arderea materialului care a fost supus ignifugarii. Tratamentul de ignifugare face ca materialul tratat sa se comporte mai bine la foc, si ii incetineste viteza de aprindere si ardere. In acelasi timp, substantele ignifuge reusesc sa izoleze sursa incendiului, fara sa se extinda la alte portiuni din zona afectata.
Pe langa ignifugarea propriu-zisa, specialistii recomanda sa nu excludem si celelalte masuri deprotectie anti foc: instalatii de semnalizare, instalatii de stins incendiul, mijloacele de prima interventie. Cand si caror tip de materiale este obligatorie efectuarea tratamentului de ignifugare? In general ignifugarea se foloseste pentru tratarea materialelor combustibile, lemn, celuloza.

Operatiunea de ignifugare este recomandata pentru:

  • constructiile provizorii, depozite, ateliere,magazii
  • sarpantele din lemn (sarpanta este scheletul pecare se construieste acoperisul unei case, de obicei este realizat din lemn)
  • tavane, mascari de finisari, scari interioare
  • atunci cand se construieste un imobil noi (accesul este mult mai facil pentru ignifugarea tuturor locurilor greuaccesibile)
  • la expirarea perioadei de garantie a ultimei lucrari de ignifugare efectuate
  • la solicitarea proprietarilor
O ignifugare executata corect are o sumedenie de avantaje:
  • limiteaza un potential incediu la focarulinitial, astfel impiedicandu-se extinderea sa
  • un alt avantaj este reducerea costurilor uneiconstructii, aceasta fiind protejata fara a se apela la solutii costisitoareimpotriva focului
  • reduce costurile pentru incheierea unei politede asigurare a unui imobil
  • aduce comfortul psihic al beneficiarului.
Ignifugarea materialelor combustibile se poate face in doua moduri:
  1. Metoda prin imersie: prin aceasta metoda materialul este scufundat intr-o baie de substante ignifuge. Acest tip detratament este recomandat pentru materialele care, de regula nu pot fidezasamblate. Este una dintre cele mai dificile metode, dar dar cu cele maibune rezultate. Singurul dezavantaj pe care il are, este ca timpul de realizare este unul mult prea indelungat.
  2. Metoda prin pulverizare/ pensulare: acest proceseste unul de suprafata, si nu in profunzimea materialului. Avantajul este ca sepoate face mult mai usor si rapid. Metoda aceasta este aplicata in special materialelor ce nu pot fidezasamblate, dar si materialelor neasamblate.

Cum actioneaza substantele ignifuge?

Substantele ignifuge reusesc sa formeze un strat care absoarbe gazele inflamabile rezultate in urma descompunerii materialelor combustibile, si formeaza o bariera protectoare impotriva focului.
Pentru un efect de lunga durata este important ca tratamentele de ignifugare sa fie facute in concordanta cu normele producatorului legate de subtantele ignifuge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *