Cafeaua este una din cele mai consumate bauturi atat datorita gustului sau inconfundabil, cat si beneficiilor pe care le are asupra organismului daca este consumata cu moderatie. Vorbim aici de beneficii precum marirea energiei si sporirea atentiei, prevenirea diferitelor boli, protejarea creierului si a intregului organism. Pentru a beneficia de aceste avantaje trebuie sa consumati maxim trei cesti de cafea pe zi, insa o cafea buna, de calitate ce contine toate elementele principale din boabele de cafea.
Pentru a bea o cafea buna este necesar sa cunoastem cateva amanunte cu privire la modul de preparare al bauturii, granulatia cafelei macinate si felul bobului de cafea, dar si mediul cum aceasta a fost ambalata si pastrata. In acest sens, o cafea buna ramane desavarsita indiferent daca este preparata la ibric, filtru, percolator sau la expresor. Boabele de cafea trebuie sa fie intrgi, bine conturate si sa emane un miros specific, puternic si cu o aroma deosibita. Aceste calitati ar trebui sa se gaseasca si in orice punga de cafea boabe. Mai trebuie sa stiti ca exista doua tipuri de cafea, cafea Arabica si cafea Robusta. Cafeaua Arabica este specia superioara de cafea ce are continut ridicat de uleiuri si zaharuri, o gama variata de arome naturala in functie de zona de origine a plantei si un continut de cofeina mai redus fata de Robusta.
De cealalta parte, Robusta este specia inferioara de cafea, este amara, cu un continut de cofeina ridicat, dar lipsita de aroma desavarsita a soiurilor de Arabica. Dar, pentru a savura o cafea buna trebuie sa alegeti acele marci de cafea ce contine 20-30 % cafea Robusta si restul soiul de cafea Arabica. In acest sens veti avea o cafea gustoasa, aromata, dar si cu un plus de cofeina ce va va tine in priza toata ziua.O cafea buna se obtine si prin macinarea proaspata, astfel, daca veti consuma o cafea facuta imediat dupa prajirea boabelor, veti observa diferenta de savoare si de miros fata de o cafea macinata cu mult timp in urma, chiar daca este pastrata in cel mai calitativ ambalaj. Pentru o aroma de zile mari trebuie sa acordati atentie si in intretinerea aparatelor de facut cafea si la depozitarea acesteia intr-un loc etans, uscat si racoros.
Pe parte de preparare a cafelei la ibric trebuie sa tineti cont de aspecte precum fierberea, deoarece un timp de fierbere prea indelungat da un gust amar, dar si cantitatile de cafea pentru a obtine combinatia perfecta. Pentru 170 ml apa se recomanda doua linguri de cafea. Daca preparati cafeaua la aparate speciale tineti cont de specificatiile acestora prin citirea instructiunilor.In concluzie, o ceasca de cafea este ceea ce ne da putere datorita aromei sale, dar si o portie de sanatate daca este consumata moderat. Deci, alegeti o cafea buna.